O gură de aer – aventuri subacvatice în prima zi de iarnă 2013

news1Ziua de duminică, 1 decembrie, va rămâne în memoria amatorilor activităţii subacvatice în Moldova. Anume atunci a avut loc primul campionat de freediving din ţara noastră, cu genericul “O gură de aer. Cât vei putea rezista sub apă?”, organizat de reţeaua sportivă de socializare Sporter.md, Federaţia de activităţi subacvatice a Moldovei şi de clubul de fitness Niagara.

news2Turneul a fost găzduit de unul din cele mai bune bazine din Chişinău al clubului de fitness Niagara, la el au participat 28 de curajoşi, inclusiv patru femei. Apropo, cea mai vârstnică dintre ele are 61 de ani! Este vorba despre câştigătoarea turneului de tenis de masă “Sporter Weekend. Ping-pong day”, desfăşurat cu mare anvergură cu o săptămână mai devreme – Liubovi Metlova.

Competiţiile s-au desfăşurat la trei categorii: apnee statică şi apnee dinamică, adică sportivii s-au întrecut la reţinerea respiraţiei sub apă în poziţie statică şi la parcurgerea unei distanţe. Înainte de începutul fiecărui exerciţiu, participanţii au avut la dispoziţie 30 de minute pentru pregătiri. În acest răstimp avea loc tragerea la sorţi, în urma căreia fiecărui participant îi era atribuit un număr, cu care trebuia să evolueze.

Şi iată că s-a dat startul! Prima disciplină a fost apneea statică.

news3Cu numărul şase a evoluat Vadim Boldeţchii, care a demonstrat un rezultat impresionant – 4 minute 34 de secunde sub apă fără aer! Se părea că este imposibil de a depăşi acest prag şi nu mai are rost de a continua lupta. Cu numărul 15 a început lupta Vadim Jurov, în vârstă de 51 de ani, care s-a aflat sub apă mai mult de 4 minute. Însă el nu a reuşit să bată cel mai bun rezultat al lui Vadim Boldeţchi – nu i-au ajuns 30 de secunde.

news4Dar cel mai captivant a fost atunci când a intrat în apă participantul cu numărul 19, Dmitrii Voloşin. Sportivul şi-a scufundat capul sub apă şi a început numărătoarea. Când cifrele cronometrului au trecut de 4 minute, practic toţi îl urmăreau pe Dmitrii cu răsuflarea tăiată. 4 minute 30 de secunde… 31-32-33-34-35…! A depăşit cel mai bun rezultat. Toţi şi-au aţintit privirile asupra sportivului, care stătea relaxat sub apă. Diverul de gardă, care sub apă controla starea concurenţilor, întinde mâna spre sportiv şi primeşte un răspuns afirmativ – degetul ridicat în sus. Aceasta înseamnă că totul este în ordine, Dmitrii continuă exerciţiul. Între timp, cronometrul indică deja mai mult de 5 minute. 5 minute 20 de secunde, 5 minute şi 25 de secunde, 5 minute şi 29 de secunde. Când cronometrul indica timpul de 5 minute 29 de secunde şi 16 milisecunde, Dmitrii Voloşin a ieşit la suprafaţă şi a demonstrat semnul obligatoriu “OK”. Aceasta înseamnă că se simte bine. Rezultatul este luat în calcul. S-a instaurat o linişte, urmată de aplauze furtunoase.

news5Cred că nu mai trebuie să amintim că nimeni nu a reuşit să depăşească realizarea lui Dmitrii Voloşin şi el, pe merit, a urcat pe prima treaptă a piedestalului.

Bineînţeles, trebuie remarcate şi rezultatele lui Andrei Ogorodnicova, Vasilii Chircioglo şi Andrei Şuşvaliuc, care s-au aflat în statică mai mult de 3 minute, precum şi pe Igor Miachinin, Vladimir Balandin, Alexandru Mocreac şi Gleb Ţugui, cărora nu le-au ajuns câteva secunde până la 3 minute. Şi fireşte trebuie remarcată străduinţa tuturor celorlalţi participanţi, demni de toată lauda pentru curajul necesar pentru a participa la o asemenea competiţie.

news6După o scurtă pauză, sportivii au început lupta la apnee dinamică. De astă dată, concurau câte doi participanţi, iar distanţa parcursă sub apă era fixată cu un metru enorm, lipit de marginea bazinului. Şi la această disciplină, laurii i-au revenit lui Dmitrii Voloşin, însă, după succesul la apnee statică, rezultatul lui de 110,5 metri deja nu au mai uimit pe nimeni. El a fost urmat de Vadim Jurov, cu rezultatul de 100 metri, iar pe locul al III-lea s-a clasat Igor Miachinin cu 89 de metri. Cinci participanţi au ocupat locul IV, parcurgând sub apă 75 de metri. Aceştia sunt: Dmitri Chirilov, Andrei Şuşvaliuc, Adrian Negru, Nichita Danici şi Alexei Terzi. De remarcat rezultatele lui Gleb Ţugui, care, spre deosebire de alţi participanţi, a evoluat fără labe şi a parcurs distanţa de 66 de metri.

news7La femei, cel mai bun rezultat l-a avut Ana Daşchevici  – 1 minut 11 secunde, iar în dinamică – Tatiana Ursu – 40 de metri.

news8Premianţii au primit cadouri de la magazinele X-Style şi Invito, precum şi de la Federaţia de activităţi subacvatice a Moldovei. Reţeaua magazinelor de lenjerie intimă Invito le-a dăruit celor mai buni freediveri certificate pentru procurarea slipilor firmei Atlantic, iar magazinul X-Style – certificate în sumă de 1250 de lei.

news9Exprimăm recunoştinţă faţă de Federaţia de activităţi subacvatice a Moldovei pentru ajutorul acordat la organizarea competiţiilor, clubului de fitness Niagara pentru bazinul oferit şi asigurarea condiţiilor confortabile pentru participanţi, magazinelor Invito şi X-Style pentru cadourile acordate sportivilor, precum şi agenţiei de marketing Klever-Media pentru tipărirea panourilor şi afişelor publicitare!

Raport foto:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.629500603754913.1073741957.527506920620949&type=3

Raport foto:http://www.odnoklassniki.ru/sporter/album/54314100195339