Dmitrii Voloșin a înregistrat un nou record național, devenind campionul Moldovei la freediving

IMG_0150

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, a avut loc cea de-a treia ediție a Campionatului Moldovei la freediving, organizat de Sporter.md în comun cu Federaţia de activitate subacvatică din Republica Moldova. Campionatul a fost aprobat de către Asociaţia Internaţională de Dezvoltare a Apneei AIDA și a primit statutul oficial al AIDA.

Competițiile s-au desfășurat în incinta clubul sportiv “Sportpark“, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, iar partenerul oficial al campionatului a devenit compania E-Shop.

IMG_9660

“AIDA” este Asociaţia Internaţională de Dezvoltare a Apneei, misiunea căreia, de la apariţia organizaţiei în 1992, este fixarea şi recunoaşterea recordurilor, precum şi organizarea competiţiilor la diferite discipline de apnee, cu scopul de a înregistra tăbliţele recordurilor curente şi lista recordmanilor.

Deci, toate recordurile freediverilor moldoveni din cadrul campionatului vor fi înregistrate în Cartea Recordurilor AIDA.

IMG_9415

La campionat au participat doar 7 sportivi din Moldova, care a luptat pentru titlul de cel mai bun freediver din țara noastră. Juriul campionatului au fost arbitrii Asociației AIDA din Ucraina.

Cu o zi înainte de începerea competițiilor, juriul a organizat un briefing cu toți participanții. În cadrul acestui eveniment, participanții au aflat mai multe detalii despre campionatul de freediving sub auspiciile Asociației Internaționale AIDA.

IMG_9999

Competițiile s-au desfăşurat la trei categorii: “apnee statică” (STA), “dinamică fără labe de înot” (DNF) şi “dinamică cu labe de înot” (DYN).

Campionatul a decurs conform programului prestabilit, fără cea mai mică întârziere. După fiecare disciplină efectuată, participanților li s-au oferit două ore de odihnă cu scopul de a aduna puterile pentru categoria următoare. Totul a decurs conform regulilor stricte ale organizației AIDA.

IMG_9521

După fiecare disciplină sportivii a efectuat ”surface protocol-ul”. Acesta include trei etape:

  • 1) Sportivul trebuie să-și elibereze fața de echipamentul care este utilizat în disciplina;
  • 2) Sportivul trebuie să arate semnul ”Ok” (se arată doar o singură dată; de două sau mai multe ori este considerat o încălcare protocolului);
  • 3) Sportivul trebuie să spună juriului în limba engleză – I am ok (sunt bine).

În cazul încălcării protocolului, juriul decide soarta freediver, de asemenea are dreptul de a descalifica sportivul într-una dintre discipline.

IMG_0149

Deci, la sfârșitul celor trei discipline juriul a anunțat rezultatele după calcularea punctajului. Câștigătorii celei de-a treia ediții a campionatului Moldovei la freediving 2015 au devenit:

  • Locul 1 – Dmitrii Voloșin (198.10 puncte)
  • Locul 2 – Vadim Jurov (194.40 puncte)
  • Locul 3 – Vadim Putințev (107.10 puncte)
IMG_0017

Dmitrii Voloșin și-a apărat titlul de cel mai bun freediver al Moldovei pentru a treia oară și a stabilit un nou record național la disciplina apnee statică – 6.08 min, dinamică fără labe de înot -114 m şi dinamică cu labe de înot – 135 m.

IMG_9816

Vicecampionul Vadim Jurova a avut cu 3.30 puncte mai puțin decât actualul campion. Astfel, rezultatele sportivului sunt: apnee statică – 5.02 min, dinamică fără labe de înot -118 m şi dinamică cu labe de înot – 150 m.

IMG_0013

Vadim Putințev a ocupat locul trei în cadrul campionatului cu următoarele rezultate: apnee statică – 4.18 min, dinamică fără labe de înot – 56 m şi dinamică cu labe de înot – 55 m.

IMG_0169

Rezultatele campionatului:

Screenshot_1

Amintim că Dmitrii Voloșin a fost câștigătorul campionatului Moldovei la freediving din 2014, stabilind un record în apnee statică – 5.50 min.

IMG_9952

Sporter Echipa îi felicită pe Dmitrii Voloșin, Vadim Jukov și Vadim Putințev pentru rezultate frumoase.

IMG_9728

Aducem mulțumiri tuturor sportivilor care au participat la cea de-a treia ediție a campionatului Moldovei la freediving.

IMG_0184

De asemenea, mulțumim voluntarilor care ne-au ajutat enorm în timpul campionatului, precum și întregii echipe a organizatorilor și juriului din Ucraina.

Fotoreportaj

David Lutsyk pentru freediving.md