Freediving este un gen inovaţional de sport, care îmbină graţia, disciplina şi voinţa, care permite de a dezvolta numeroase posibilităţi fizice noi.
În pofida istoriei de milenii, freedivingul a devenit popular şi cunoscut pe larg în lume şi în Moldova recent, dar deja a reuşit să fie îndrăgit de mulţi.
Primul campionat de freediving s-a desfăşurat în Moldova în anul 2013 şi a avut în măsură mai mare caracter de testare, familiarizare şi distractiv, decât competitiv, dar aceasta nu i-a împiedicat pe sportivii noştri să stabilească primele recorduri naţionale. În anul 2013 la turneu (foto şi video găsiţi aici şi aici, au participat 28 de curajoşi, inclusiv patru femei, cea mai vârstnică a avut 61 de ani! Potrivit statisticilor, cel mai bun rezultat l-a avut Ana Daşchevici – 1 minut 11 secunde, iar în dinamică – Tatiana Ursu – 40 de metri.
La categoria bărbaţi, campion absolut a devenit Dmitrii Voloşin, care a ocupat locul întâi la ambele discipline: 5 minute 29 secunde, potrivit statisticilor şi 110,5 metri în dinamică.
Competiţiile s-au desfăşurat la trei categorii: “apnee statică”, “dinamică fără labe de înot” şi “dinamică cu labe de înot”(descrierea disciplinelor o găsiţi mai jos). În funcţie de rezultat, sportivii acumulau un punct (1 punct pentru fiecare 6 secunde în statică şi 0,5 puncte pentru fiecare metru distanţă în dinamică). Câştigător devenea freediverul, care a acumulat cel mai mare punctaj la finele evoluţiei sale la toate cele trei discipline.
Campionatul anului 2014, video şi foto puteţi găsi aici şi aici de astă dată deja era inclus în calendarul oficial al competiţiilor de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi a adunat circa 50 de sportivi, decişi să răspundă la această provocare. Printre ei s-au regăsit campionul anului trecut Dmitrii Voloşin, reprezentantul Belarusului Aleksandr Borisevici, sosit la Chişinău special pentru aceste competiţii şi chiar două pensionare Ludmila Protasova şi Liubovi Metlova, care au participat şi la campionatul din anul 2013.
De remarcat că la ediţia a doua a campionatului, în anul 2014, au fost stabilite şi înregistrate deja două recorduri naţionale: 5 minute 50 secunde în statică – Dmitrii Voloşin şi 112 metri în dinamică cu labe de înot – Vadim Jurov. Puteţi vedea toate rezultatele aici.
În anul 2015 sunt planificate competiţii şi mai ample, internaţionale, care se vor desfăşura sub egida organizaţiei internaţionale “AIDA”.
“AIDA” este Asociaţia Internaţională de Dezvoltare a Apneei, misiunea căreia, de la apariţia organizaţiei, este fixarea şi recunoaşterea recordurilor, precum şi organizarea competiţiilor la diferite discipline de apnee, cu scopul de a înregistra tăbliţele recordurilor curente şi lista recordmanilor. Respective, normativele şi regulile, la fel, sunt stabilite de AIDA. Site-ul oficial e aici.
Competiţiile, desfăşurate de organizaţia sportivă obştească Sporter.md în comun cu Federaţia de activitate subacvatică din Republica Moldova, sub egida AIDA, vor avea loc pe 12 decembrie în bazinul clubului de fitness “SportPark”. Începutul înregistrării – ora 08:00.
Sunt admişi toţi doritorii, bărbaţi şi femei. Dacă încă nu aţi împlinit 18 ani, este necesară permisiunea în scris a părinţilor. Toţi participanţii trebuie să aibă la sine copia unui act de identitate şi un certificat medical AIDA cu ştampila medicului de familie! (Certificatul medical AIDA poate fi descărcat aici).
Competiţiile se vor desfăşura la trei categorii: statică, dinamică în labe de înot şi dinamică fără labe. Câştigătorii la categoria bărbaţi şi femei vor fi stabiliţi pe calea însumării rezultatelor, obţinute la toate cele trei discipline. Ei vor primi cadouri din partea partenerilor competiţiilor.
Regulamentul campionatului îl puteţi găsi aici.
Noul gen sportiv pentru ţara noastră acumulează vertiginos auditoriul său şi atrage atenţia prin caracterul firesc, dar şi extrem. De aceea participanţii competiţiilor sunt bineveniţi împreună cu grupul de susţinere, or spectatorii nu se vor plictisi.
Atenţie! Absolut toţi, participanţii şi spectatorii, care doresc să aibă acces la bazin, trebuie să dispună de haine şi încălţăminte de schimb! În caz contrar, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul bazinului!
*Apnee statică – este reţinerea respiraţiei sub apă în poziţie statică. Rezultatul este fixat după timpul, pe care sportivul s-a aflat sub apă.
*Apnee dinamică – înot sub apă cu reţinerea respiraţiei. Rezultatul este fixat după distanţa, parcursă de sportiv.
*Apnee – suspendarea totală a respirației, în cazul de faţă este conştientă şi sub apă pe un anumit interval de timp. (Termenul Apnee se referă la suspendarea involuntară a respiraţiei în timpul somnului de la 10 secunde şi mai mult).