Campionatul de freediving al Moldovei 2014 (Toate rezultatele + foto)

news1Freedivingul câştigă popularitate în Moldova. În acest an a avut loc al doilea campionat al ţării la această disciplină sportivă. Competiţiile s-au desfăşurat în cadrul Sporter Weekend-ului cu genericul “O gură de aer”. De astă dată ele au fost incluse în calendarul oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului.

news2Într-o duminică de decembrie, aproape 40 de sportivi s-au adunat la bazinul clubului de fitness Niagara pentru a răspunde la o provocare. Printre ei s-au regăsit campionul anului trecut Dmitrii Voloşin, reprezentantul Belarusului Aleksandr Borisevici, sosit la Chişinău special pentru aceste competiţii şi chiar două pensionare Ludmila Protasova şi Liubovi Metlova, care au participat şi la campionatul din anul 2013.

news3De astă dată, competiţiile s-au desfăşurat la trei discipline: “apnee statică”, “dinamică fără labe” şi “dinamică cu labe”. În funcţie de rezultat, sportivii acumulau un punct (1 punct pentru fiecare 6 secunde în statică şi 0,5 puncte pentru fiecare metru distanţă în dinamică). Câştigător devenea freediverul, care a acumulat cel mai mare punctaj la finele evoluţiei sale la toate cele trei discipline.

news4Juriul a decis că participanţii vor evolua în ordinea timpului anunţat la disciplina “apnee statică”. Astfel, cei mai puternici sportivi au concurat la sfârşit.

news5În acest an, Dmitrii Voloşin, care la campionatul de anul trecut a stabilit un record al Moldovei, cu timpul aflării sub apă de 5 minute şi 29 de secunde, a avut câţiva concurenţi foarte serioşi.

news6Patru sportivi, Roman Zaiţev, Alexandr Ţurcan, Aleksandr Borisevici şi Vadim Jurov, au demonstrat în statică un rezultat de peste 4 minute. Rinat Biktaghirov şi Vadim Boldeţchi s-au aflat sub apă mai mult de 5 minute. Alexandr Popov, în genere, a bătut recordul de anul trecut al lui Voloşin, ţinându-şi respiraţia 5 minute şi 32 de secunde.

news7Aceasta a fost o provocare serioasă pentru Dmitrii şi el nu s-a lăsat bătut. Rezultatul – 5 minute şi 50 de secunde fără aer şi un nou record naţional!

În intervalul dintre competiţia statică şi cea dinamică au avut loc competiţiile demonstrative ale diverilor: participanţii trebuiau să găsească sub apă şi să-şi pună echipamentul şi ochelarii, să traverseze bazinul şi să revină la start. Câştigător a devenit Nicolai Evjenco.

Competiţia în dinamică fără labe a fost dramatică. Vadim Jurov a înotat 100 de metri, iar Dmitrii Voloşin a parcurs cu greu 102 metri. Era aproape de blackout, dar a reuşit să arate gestul convenţional “OK” şi să-şi scoată ochelarii în timpul prestabilit, astfel arbitrii au luat în calcul rezultatul. Ceilalţi sportivi au demonstrat un rezultat sub 100 de metri.

În dinamică cu labe a fost mai bun Vadim Jurov – 112 metri, stabilind şi el un record naţional. Dmitrii Voloşin a parcurs 100 de metri, iar Alexei Terzi – 92 de metri.

Premianţii, bărbaţi:

locul I – Dmitrii Voloşin 159 puncte

locul II – Vadim Jurov 147 puncte

locul III – Alexandr Popov 131 puncte

Freediverul belarus Alexandr Borisevici a ocupat locul al patrulea – 114 puncte.

Câştigătoare a competiţiei feminine a devenit Ana Grib: 1 minut 18 secunde în statică, 15 metri în dinamică fără labe şi 25 de metri în dinamică cu labe.

Locurile premiante au fost următoarele:

locul I – Ana Grib 33 puncte

locul II – Ludmila Protasova 9 puncte

locul III – Liubovi Metlova 6 puncte

Toţi premianţii s-au ales cu cadouri oferite de partenerii competiţiilor: companiile Oriflame, Ettery, Sodasan şi clinica Medpark.

Toate rezultatele le găsiţi mai jos.

Freediving Moldova Championship 2014 – Final Result

Raport foto: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.806852569353048.1073742289.527506920620949&type=3

Raport foto: http://www.odnoklassniki.ru/sporter/album/54490993065995